Niezalogowany
zmień rozmiar:

TECHNIKUM NR 6

Adres: Wodna 11-13
62-800 Kalisz
pokaż na mapie
Dyrektor: Anna Piotrowska-Wągrocka
Strona WWW: www.zsgh.kalisz.pl
E-mail: sekretariat@zsgh.kalisz.pl

Opis oferty:


Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego" w Kaliszu to szkoła z wieloletnią tradycją, cieszy się popularnością w środowisku lokalnym. Oferta edukacyjna dostosowana jest do zainteresowań uczniów oraz zapotrzebowania na rynku pracy. Atutem "Gastronomika" jest łączenie doświadczenia z nowoczesnością. W placówce znajdują się sale multimedialne, laboratorium chemiczne, pracownie komputerowe, bogato wyposażona biblioteka,siłownia, sauna. Szkoła oferuje kształcenie w zawodach : technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, technik usług kelnerskich, technik organizacji turystyki, technik technologii żywności. Praktyki zawodowe prowadzone są we współpracy z lokalnymi pracodawcami. Proponujemy naukę pod patronatem firm Nestle Polska S.A., Colian, Werbliński. Młodzież naszej szkoły ma możliwość korzystania z bezprzewodowego internetu, tabletów, projektorów multimedialnych, monitorów i tablic interaktywnych oraz z nowoczesnego kompleksu sportowo-rekreacyjnego. Ponadto placówka posiada specjalistyczne pracownie przedmiotowe, warsztaty szkolne, które organizują bankiety na wysokim poziomie oraz oferują szeroki asortyment potraw na zamówienie. Dodatkowymi udogodnieniami są: szafki uczniowskie, dziennik elektroniczny i duży parking. Uczniowie  odnoszą sukcesy w zawodach sportowych, konkursach, przeglądach teatralnych, olimpiadach przedmiotowych na szczeblu regionalnym i ogólnopolskim. Szkoła jest organizatorem Wielkopolskiego Konkursu Profesjonalny Kelner - kluczem do sukcesu zawodowego. Możemy pochwalić się tytułami: „Szkoła Odkrywców Talentów”, „Wiarygodna Szkoła”, „Szkoła dobrego wychowania”, Szkoła promująca zdrowie", Szkoła w chmurze", Szkoła z klasą", "Szkoła bez przemocy". Aktywne uczestniczymy w życiu miasta , biorąc udział w różnych uroczystościach i imprezach miejskich. Realizujemy innowacje pedagogiczne, międzynarodowe projekty profilaktyczne „Fred Goes Net”, projekty unijne „Kalisz-przestrzeń dla profesjonalistów.Nowoczesne pracownie kluczem do sukcesu Aglomeracji Kalisko-Ostrowskiej", „Erasmus+”, projekty edukacyjne „Bezpieczna Szkoła”, „Szkoła dobrych manier”, „Wolność bez nałogów i współuzależnień”, "Moje finanse-moja przyszłość". Angażujemy się w działalność charytatywną, uwrażliwiającą młodzież na potrzeby drugiego człowieka.  Co roku nasi uczniowie są wolontariuszami WOŚP. Tradycją szkoły są imprezy: Światowy Dzień Żywności, Walentynki z Profilaktyką, Światowy Dzień Zdrowia, Sportu i Turystyki, wywiadówki integracyjne, wyjazdy do kina, teatru, opery wspólnie z rodzicami, absolwentami, pracodawcami. Kadrę pedagogiczną tworzą nauczyciele o wysokich kompetencjach zawodowych, wielu z nich posiada tytuł egzaminatora OKE. Uczniowie mają możliwość  uczestniczenia w różnorodnych  zajęciach pozalekcyjnych, zdobywają dodatkowe kwalifikacje, kończąc, m.in.kurs baristyczny, kurs barmański, kurs kelnerski.  Młodzież w ramach nawiązanej współpracy ma możliwość wyjazdu zagranicznego na staż zawodowy. Współpracujemy z wieloma uczelniami wyższymi: Uniwersytetem im. A. Mickiewicza w Poznaniu,  Państwową Wyższą Szkołą Zawodową w Kaliszu, Wyższą Szkołą Bankową w Poznaniu, Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu. Najlepsi uczniowie są stypendystami Prezesa Rady Ministrów, Marszałka Sejmiku Województwa Wielkopolskiego, Miasta Kalisza im. Jana Pawła II. Absolwent kończąc szkołę będzie mógł uzyskać kwalifikacje zawodowe, zdać egzamin maturalny, a zdobyta wiedza pozwoli na kontynuację nauki na studiach wyższych lub podjęcie pracy.

Zawód: TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH - innowacja pedagogiczna: dietetyka

Wybierając ten zawód:

  • poznasz zasady organizowania imprez okolicznościowych, planowania jadłospisów, dekorowania stołów;
  • rozróżnisz metody i techniki sporządzania potraw i napojów;
  • zdobędziesz wiadomości i umiejętności w zakresie dietetyki;
  • poznasz  wiedzę niezbędną do zarządzania firmą;
  • wzbogacisz wiedzę w zakresie sporządzania, ekspedycji potraw i napojów, planowania i wykonywania usług gastronomicznych;
  • sklasyfikujesz żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej;
  • dobierzesz warunki do przechowywania i utrwalania żywności;
  • będziesz prawidłowo użytkował sprzęt i urządzenia do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów.

Zawód: TECHNIK HOTELARSTWA  - innowacja pedagogiczna: menadżer hotelu

Wybierając ten zawód:

  •  poznasz tajniki planowania i realizacji usług w recepcji;
  •  zdobędziesz niezbędną wiedzę z zakresu obsługi gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
  • wzbogacisz swoje umiejętności w zakresie techniki pracy biurowej, stosowania nowoczesnych programów komputerowych;
  • zastosujesz instrumenty promocji usług hotelarskich;
  • poznasz zadania oraz wyposażenie recepcji hotelowej;
  • sporządzisz dokumentację związaną z rezerwacją usług hotelarskich;
  • będziesz potrafił dokonać rezerwacji usług hotelarskich, korzystając z systemów rezerwacyjnych;
  • sporządzisz dokumentację związaną z rozliczaniem kosztów pobytu gości. 

Zawód: TECHNIK USŁUG KELNERSKICH - innowacja pedagogiczna: barista,barman

Wybierając ten zawód :

  • zdobędziesz wiedzę i umiejętności związane z profesjonalną i kompleksową obsługą gości w zakładach gastronomicznych oraz z obsługą wszelkiego rodzaju imprez gastronomicznych;
  • nauczysz się nakrywać stół oraz sporządzać potrawy;
  • wzbogacisz swoją wiedzę z zakresu specjalności baristy i barmana;
  • zaplanujesz czynności związane z obsługą gości;
  • dobierzesz urządzenia, bieliznę i zastawę stołową oraz sprzęt serwisowy do podawania potraw i napojów;
  • nabędziesz umiejętności organizacji i obsługi przyjęć okolicznościowych;
  • zaplanujesz działania związane z promocją usług gastronomicznych;
  • zastosujesz programy komputerowe wspomagające rozliczanie usług gastronomicznych.

Zawód: TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - innowacja pedagogiczna: zarządzanie jakością żywności

Wybierając ten zawód:

  • przygotujesz  proces produkcji produktów żywnościowych na powierzonym odcinku produkcji;
  • opracujesz nowe  asortymenty produktów żywnościowych;
  • obsłużysz  maszyny i urządzenia stosowane w produkcji wyrobów spożywczych;
  • będziesz nadzorował  procesy technologiczne w przetwórstwie spożywczym;
  • zaprojektujesz nowe receptury i wprowadzisz je do produkcji;
  • dobierzesz surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze do produkcji poszczególnych wyrobów spożywczych;
  • będziesz nadzorował przebieg procesów produkcji wyrobów spożywczych zgodnie z dokumentacją produkcyjną i technologiczną;
  • dobierzesz sprzęt i odczynniki do badania surowców, półproduktów i wyrobów spożywczych;
  • wykonasz badania fizykochemiczne żywności oraz dokonasz ich analizy;
  • rozliczysz zużycie surowców, półproduktów, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych;
  • zastosujesz przepisy sanitarno-epidemiologiczne i ochrony środowiska dotyczące badania żywności;
  • poznasz zasady zarządzania jakością żywności.

Zawód: TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI - innowacja pedagogiczna: pilot wycieczek

Wybierając ten zawód:

  • poznasz zasady opracowania programów imprez i ofert turystycznych;
  • zdobędziesz wiadomości i umiejętności w zakresie promowania usług turystycznych, kalkulowania kosztów;
  • zorganizujesz i poprowadzisz działalność gospodarczą;
  • wzbogacisz wiedzę z zakresu geografii turystycznej Polski, Europy i Świata;
  • dobierzesz usługi turystyczne do potrzeb klientów;
  • sporządzisz programy konferencji, kongresów, targów i giełd turystycznych;
  • dokonasz kalkulacji kosztów usług turystycznych;
  • będziesz korzystał ze specjalistycznych programów komputerowych stosowanych do obsługi ruchu turystycznego;
  • zastosujesz metody przewodnictwa turystycznego oraz pilotażu wycieczek;
  • opracujesz dokumentację związaną z zamawianiem oraz realizacją usług i imprez turystycznych.


Dostępne miejsca:

Nazwa Opis Liczba wolnych miejsc
TH - TECHNIK HOTELARSTWA rozszerzenia: geografia, język angielski

Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język niemiecki
16
TK - TECHNIK USŁUG KELNERSKICH rozszerzenia: geografia, język angielski

Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język niemiecki
16
TT - TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI rozszerzenia: geografia, język angielski

Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język niemiecki
16
TTŻ - TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI rozszerzenia: chemia, język angielski

Przedmioty punktowane: Chemia, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język niemiecki
16
TŻ A - TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH rozszerzenia: biologia, język angielski

Przedmioty punktowane: Biologia, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język niemiecki
32
TŻ B - TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH rozszerzenia: geografia, język angielski

Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język niemiecki
32

Przykładowe zdjęcia:

Mapa

Rekrutacja ID: 129; Wersja: 9.115.296.1539 Harmonogram ID: 451;